Home  |  Impressum  |  Sitemap
Quelle: pexels.com

Alman vatandaşlarının eşleri için vize

Alman eşi olanlar, ebeveynlerinden biri Alman olan reşit olmayan çocuklar, reşit olmayan alman çocuğu olan ebeveynlerin aile birleşiminden dolayı vize ve oturum almaya hakları bulunmaktadır.

Almanya’ya gittikten kısa bir süre sonra Alman vatandaşı ile  evlenmeyi düşünen kişiler de vize alabilir. (Evlilik akdini gerçekleştirmek  için vize).

 

Alman vatandaşı olan birinin eşi, oturma iznine aşağıda belirtilen şartları yerine getirdiği takdirde sahip olabilir:
  • Geçerli bir evliliğin olması gerekir: İki kişi eğer evlenmiş ise ve evlilik cüzdanı ibraz ediyorlar ise evli kabul edilmektedirler. Almanya’da evlenmek için vize almakta mümkündür. Bunun için Almanya’da ki evlilik dairesinin, evliliğin Almanya’ya girişten kısa bir süre sonra olacağını/olabileceğini tastik etmesi gerekmektedir. Bunun için yapılması gereken, Almanya’da bulunan evlilik dairesine , evlilik için gerekli evrakların teslim edilmesidir.
  • Evlilik kapsamında birlikte yaşam: Tarafların evlilikten sonra Almanya’da birlikte yaşayacaklarını planlamış olmaları gerekmektedir.Vize bölümü ve yabancılar dairesi evliliğin anlaşmalı bir evlilik mi, zoraki/ zorlama ile yapılan bir evlilik mi olduğunu, eşleri aynı anda çapraz sorguya çekerek tespit etmektedir. Yapılan bu sorgulamanın amacı nişanlı veya evli çiftlerin gerçekten birbirini tanıyıp tanımadığını, aralarında ciddi bir ilişki olup olmadığını saptamaya çalışmaktır.
  • A1 düzeyinde Almanca öğrenmek: Evlilik sebebi ile Almanya’ya gitmek isteyen kişilere vize sadece A1 düzeyinde Almanca öğrendiğini ispat edince verilmektedir. Bunun için de kişinin Alman Kültür Merkezinin Goethe- Institut, ÖSD’nin veya TesDaf’ın yaptığı sınavı geçmiş olması gerekmektedir.
  • Geçim güvencesinin sağlanması: Eğer Alman vatandaşı ile evli iseniz, vize ve oturma müsaadesini yeterli düzeyde geliriniz olmadığı taktirde bile almanız mümkündür. Kanunlara göre eğer Alman vatandaşı ile evli iseniz sosyal yardım (“Sozialhilfe”/”Harz-IV-Leistungen”) alsanız dahi vize alma hakkınız bulunmaktadır.
    Fakat uygulamada yabancılar dairesi vizeyi onaylarken , kişinin kendi geçimini sağlayacak gelire sahip olmasını göz önüne alarak, kolaylık sağlamaktadır. Bu sebeple biz kişilere, vizeye başvurmadan önce danışma merkezlerinin üzerinden yabancılar dairesi ile irtibata geçmelerini, ve vizeyi problemsiz bir şekilde almaları için neye ihtiyacları olduğunu öğrenmelerini tavsiye etmekteyiz.
    Not: Ancak 2007 de çıkan bir yasa sebebiyle, alman eşten geçimini sağlayacak kazanç talep edilebilir, eğer alman eşin Türkiye’de de yaşayabileceği düşünülürse, çiftin Türkiye’de yaşamaları istenebilir.Türkiye’den gelecek olan eşin Almanya’da çalışabilecek olması sizin de Almanya’da çalışıyor olmanız mutlaka pozitif olarak göz önünde bulundurulacaktır. Eğer ikinizinde bir kazancı var ise bunu ibraz etmeniz değerlendirilecektir.
  • Geçerli pasaport: Vizeyi alabilmeniz için veya daha sonra Almanya’da alacağınız oturma izni için, geçerli ve en az bir yıllık süresi olan bir pasaport gerekmektedir. Bir yıldan daha uzun süreli bir pasaport almak sizin için ekonomik yönden çok daha uyguna gelecektir.
  • Ülkeye giriş yasağının olmaması: Eğer kişi daha önce Almanya’da veya herhangi bir Schengen ülkesinde bulunmuş ise (örneğin iltica prosedürü kapsamında) sınır dışı edilmiş olmaması, aynı şekilde ülkeyi polis zoruyla terketmemiş olmaması gerekir. Çünkü bu durumlardan biri gerçekleştiğinde ülkeye giriş yasağı konulmaktadır. Eğer bir kişi oturum izni reddinden sonra kendi isteği ile ülkeden ayrıldıysa , sınır dışı edilme durumuna gelmediyse, bu durumda genellikle herhangi bir problem söz konusu değildir. Ağustos 2015 tarihinden beri, verilen süre içerisinde kişi ülkeden ayrılmazsa ülkeye giriş yasağı konulabilmektedir. Güvenli ülkeler olarak kabul edilen (Batı Balkan Ülkeleri) ülkelerden iltica edenlerde 2015 yılının ortasından itibaren, herhangi bir sebep göstermeksizin iltica red durumlarında (hatta bazı durumlarda kararı bekleme sürecinde) dahi ülkeye giriş yasağı konulabilmektedir. Schengen ülkelerinden herhangi birinde gerçekleşen yasal olmayan durumlar, diğer Schengen ülkelerinde de problem yaratmaktadır. ( örn. ülkeye illegal yoldan giriş yapmaya çalışmak veya vize süresinin bitmiş olmasına rağmen ülkede kalmak) .
  • Sınır dışı edilme sebebinin olmaması: Sınırdışı edilme sebebinin olmaması gerekmektedir (kamu güvenliğini tehlikeye sokmak gibi).
  • Vize sürecinin işleyişi: Eğer kişi aile birleşimi yapacağı halde Almanya’ya aile birleşimi vizesiyle gitmedi ise, vize şartlarını yerine getirse dahi, Almanya’da oturma izni alamamaktadır. Aynı şey turist/ziyaret vizesi veya yeşil pasaportla (vize almaksızın 3 ay kalabilme) vize almadan giden kişiler için de geçerlidir.
Vize başvurusu yapmadan önce destek aldığınız danışma merkezlerimizin yabancılar dairesi ile iletişime geçmesi tavsiye edilir.