Home  |  Impressum  |  Sitemap
Quelle: pexels.com

Yüksek okul ve üniversite mezunu olarak çalışabilmek İçin oturum hakkı

Almanya’da üniversite eğitimi almış olanların imkanları
  • Oturum izni: Başarılı bir mezuniyetten sonra almış olduğunuz oturum izni, mezun olduğunuz bölüm ile ilgili iş aradığınız süre zarfınca 18 aya kadar uzatılabilir (§16 ikamet yasası paragrafı 4). Bu sürede kişinin yine geçimini kendisinin sağlıyor olması gerekmektedir. Eğer aldığınız eğitim sayesinde kalifiye olan bir iş bulursanız o takdirde oturum alma hakkına sahip olursunuz.

  • AB Mavi Kart: Süreli AB Mavi Kartına, eğer  yüksek nitelikli eleman olarak çalışırsanız ve Almanya’da üniversiteden mezun olduysanız  sahip olabilirsiniz (§ 19 ikamet yasası paragraf 1, No 1a). Yıllık Brüt kazancınız 50.800 Euro, aylık 4.233 Euro olmak zorundadır ( açığı olan, eleman bulunamayan akademik mesleklerde ise yıllık brüt kazancın 39.624 Euro aylık 3.302 Euro olması yeterlidir). AB Mavi Kart sahipleri 33 bazı durumlarda 21 ay sonra süresiz oturma hakkı kazanırlar (§19a ikamet yasası, paragraf 6).

Almanya dışında üniversite eğitimi almış olanların imkanları
  • Süreli AB Mavi Kartı: Almanya’da tanınan, denkliği olan bir meslek alanından yurt dışından mezun iseniz de süreli AB mavi kart alma hakkına sahipsiniz (§19a ikamet yasası). Burada dikkat edilmesi yine alacağınız aylık gelirin alt sınırının ne kadar olduğudur. Şİmdilerde bu alt sınır için belirlenen miktar yılda 50.800 Euro dur. Bu sınırda aylık kazancınız olduğunda iş kurumunun onayına ihtiyacınız kalmamaktadır (§3a istihdam yönetmeliği). Belli akademik eleman sıkıntısı olan mesleklerde (doktorluk, „MINT-“ und IT-Fachkräfte) yıllık kazancınızın 39.624 Euro olması yeterli gelmektedir. 33 Ay sonra (bazı durumlarda 21 ay sonra Almanca seviyesi B1 düzeyinde olduğu takdirde) AB mavi karta sahip kişiler süresiz oturum hakkı için başvuruda bulunabilirler.

  • Süreli oturma izni: Yabancı diplomanın denkliği yapılmış ise veya Alman üniversitesinde alınan öğrenime denk düşen bir yabancı yüksek öğrenim diploması var ise ve bu diploma ile aldığınız eğitime uygun iş bulabiliyorsanız, süreli oturma izni alabilirsiniz (§18 ikamet yasası 18 ve §2 istihdam yönetmeliği paragrafı 3).

Eğitim diplomalarınızın denkliğinin alınması son derece önemlidir. Bu konuda dikkat etmeniz gereken detayları Mesleki kalifikasyonların denklikleri başlığı altında bulabilirsiniz.